Energie besparen

Zo bespaar je energiekosten op je koeling

 

Of je het nou doet voor je eigen portemonnee of in het kader van duurzaamheid, besparen op je energierekening kan nooit kwaad. Je koeling is wellicht niet het eerste waar je aan denkt. Maar er zijn genoeg manieren om ook op het gebied van koelingen te besparen. Wij serveren 5 tips waar jij je voordeel mee kunt doen.

 

  1. Houd de ventilator vrij

Als je de koeling indeelt is het belangrijk om de luchtstroom vrij te houden. Als je bijvoorbeeld een doos baguettes recht voor de ventilator plaatst, blokkeer je de koude luchtstroom. Dan verspreidt de kou niet goed en verbruikt je koeling meer energie. Daarnaast loop je - bij blokkering van de luchtstroom - het risico dat producten niet meer volgens HACCP-normen uit je koeling komen. Kortom: zorg voor zoveel mogelijk kleine eenheden. Hoe meer lucht er tussen de producten kan, hoe beter de overdracht van temperatuur is. Door de unieke luchtstroom in onze koelkasten en werkbanken zal de versheid van producten verlengd worden.

  1. Reinig je koeling goed

Door je koeling goed schoon te houden, voorkom je dat je deurrubbers uitdrogen. Als die uitdrogen ontstaan er kieren. Hoe groter de kieren, hoe slechter de koeling sluit. Daardoor zuigt de koeling valse lucht aan en kost het meer energie om de temperatuur op pijl te houden. 

Hoe je de koeling goed reinigt, lees je hier.

  1. Check je koeling regelmatig

Houd je koeling goed in de gaten om te beoordelen of onderdelen toe zijn aan vervanging. Controleer je scharnieren om er zeker van te zijn dat je deur nog recht hangt en dus goed aansluit. Check je rubbers wekelijks op scheurtjes en vuil. Goede rubbers zijn belangrijk om ervoor te zorgen dat de deur goed aansluit en je niet je zaak koelt in plaats van je producten. Dit kun je ook controleren door met je hand langs de deur van een gesloten koeling te gaan om te voelen of er een luchtstroom langs gaat. Bekijk hier de complete checklijst.

  1. Train je personeel

Zorg dat je (nieuw) personeel leert hoe ze omgaan met de koeling. Dat begint natuurlijk met het schoonmaken, maar ook met het afdekken volgens de HACCP-normen. Zuren van bijvoorbeeld tomatensaus of citroenen tasten de binnenkant van je koeling aan. Zo gaat-ie minder lang mee. Leg je personeel ook uit dat je lades of deur niet dichtgooit of -schopt. Onze koelingen kunnen gelukkig veel hebben, maar je wilt natuurlijk voorkomen dat een deur niet goed sluit en op een kiertje open blijft.

  1. Laat je koeling door een professional onderhouden

Schoenmaker blijf bij je leest. Probeer niet zelf je koeling te onderhouden, maar laat het over aan een professional. Een preventieve onderhoudsbeurt bespaart je uiteindelijk geld. Zorg dat je de koeling minimaal eens per jaar preventief laat onderhouden door een servicemonteur. Daardoor verklein je de kans op storingen en gaat je koeling langer mee.

 

 

Met een onderhoudscontract ben je zeker van tijdig professioneel onderhoud, voorkom je onnodige storingen of reparaties en profiteer je van korting op arbeid, voorrijkosten en onderdelen bij een storing. Interesse? Neem vrijblijvend contact met u op.